O2 Chytrá škola aneb Na internetu bezpečně a chytře

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

V přednášce se dozvíte o principech odpovědného přístupu společnosti O2, která si uvědomuje, že snadný a svobodný přístup k informacím prostřednictvím mobilního signálu a internetu znamená i odpovědnost, protože používání moderních technologií může přinášet i určitá rizika.

Představíme program O2 Chytrá škola, který má za cíl tato rizika co nejvíce eliminovat a chránit především děti před negativními vlivy digitálních technologií. Seznámíte se s vlajkovou lodí programu O2 Chytrá škola – veřejným vzdělávacím webovým portálem, který poskytuje nejvíce informací o internetové bezpečnosti a počítačové a mediální gramotnosti na jednom místě. Nedílnou součástí portálu je i nová část, která se týká technologií ve vzdělávání. Portál splňuje ambici celého programu: zlepšovat povědomí učitelů, rodičů a potažmo dětí o dnešním digitalizovaném světě, přispívat k rozvoji společnosti a připravovat ji na budoucnost s technologiemi, které je však nutné používat bezpečně a chytře.

S O2 Chytrou školou jde ruku v ruce grantový program pro základní školy a dětské domovy. Tato finanční podpora pomáhá rozvíjet osvětu a vzdělávací aktivity v oblasti bezpečí na internetu, digitální gramotnosti a zavádění technologií do výuka.

Dozvíte se také informace z aktuálního výzkumu Český učitel ve světě technologií, který O2 realizovalo společně s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Zjišťovali jsme, jak se učitelé v oblasti technologií orientují, jak jednotlivé technologie využívají, jak sami sebe ve vztahu k technologiím hodnotí a v neposlední řadě, zda jsou technologie ve školách využívány bezpečně. Výsledky unikátního výzkumu jsme představili 15.9.2020 na tiskové konferenci v Praze.

 

Stupeň školy

Vzdělávací oblast