VYUŽITÍ STAVEBNICE LEGO MINDSTORMS EV3 NEJENOM VE VÝUCE TECHNICKÝCH PŘEDMĚTŮ (PVS9)

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

LEGO robot skládající Rubikovu kostku
Abstrakt

Nejnovější sada LEGO MINDSTORMS EV3 umožňuje stavět chytřejší a výkonnější roboty, kteří jsou zároveň autonomní a interaktivní. Tato sada obsahuje více než 500 technických dílů, ale také komponenty, které umožňují stavět ze sady LEGO MINDSTORMS neuvěřitelné roboty. Patří k nim programovatelná kostka EV3 (mozek robota), motory, které představují robotovy svaly, a senzory, díky nimž může robot vnímat a reagovat na okolní svět. Atraktivitu celé sady umocňuje také software EV3. Pomocí tohoto jednoduchého a intuitivního grafického softwaru můžete psát programy a stahovat je do programovatelné kostky, abyste mohli svého robota přivést k životu. Robota můžete také ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu jako dálkové ovládání. Pro zkušenější jsou k dispozici komplexnější programovací prostředí. Sada LEGO MINDSTORMS EV3 umožňuje konstruovat a programovat roboty bez jakýchkoliv předchozích zkušeností. A pokud si myslíte, že to sami nedokážete, existuje množství již připravených návodů konstrukcí robotů včetně řídicího programu.

Sada LEGO MINDSTORMS EV3 najde uplatnění ve výuce nejenom na druhém stupni základních škol, středních škol, ale i na univerzitách. Pokud je navíc výuka na školách  podpořena možností zúčastnit se zajímavých robotických soutěží, zvyšuje se zájem mladá generace o technické předměty a dochází tak k popularizaci vědy a techniky.


Sada LEGO MINDSTORMS EV3 umožňuje ale i komunikaci mezi jednotlivými EV3 kostkami na principu MASTER - SLAVE a konstruovat a řešit díky tomu zajímavé projekty (skládač Rubikovy kostky, LEGO robot hrající na piano, LEGO robot hrající na kytaru, LEGO robot hrající šachy a další).

O tom všem a ještě více se dozvíte v průběhu přednášky ...

Navíc si to budete moc všechno sami vyzkoušet na workshopech, které pro Vás připravujeme.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast