Nejlepší robot na světě

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Saúdská Arábie se stala zcela první zemí, která udělila občanství robotovi. Umělá inteligence s vlastním tělem jménem Sophia se stala plnohodnotným občanem země na Arabském poloostrově. Cílem je propagovat Saúdskou Arábii jako zemi, kde mohou společnosti plně a bezproblémově vyvíjet různé typy umělé inteligence. Vše se ohlásilo na tiskové konferenci v Rijádu, hlavním městě země a je jasné, že Sophia není obyčejným robotem. Na pódiu dokonce přednesla projev, i když je více než jasné, že nevyšel z její hlavy: „Příjemné odpoledne, jmenuji se Sophia a jsem nejnovější a nejlepší robot od Hanson Robotics. Díky za pozvání.

Pozoruhodné je, že byli novináři schopni vést se Sophie i konstruktivní diskuse. Celou dobu z ní zářila dobrá nálada a na otázku, co za ní stojí, odpověděla: „Jsem vždy šťastná, když jsem v obklopení inteligentních lidí, kteří jsou zároveň bohatí a mocní. Řekli mi, že na této akci se lidé věnují inovacím a budoucnosti, do čehož zapadá i umělá inteligence, tedy já. Takže jsem víc než šťastná, jsem u vytržení.“ Další z novinářů se zase zeptal na její osobní názor na umělou inteligenci a podle Sophie by se lidé vůbec neměli čeho obávat: „Čtete hodně textů od Elona Muska a sledujete mnoho hollywoodských filmů.“

Sophia je již známá z její návštěvy ranní show televizní stanice ABC. Ve vysílání prohlásila, že umělá inteligence má podle jejího názoru pouze pomáhat lidem, ale později zhodnotila, že by přece jen měli roboti mít stejná práva jako samotní lidé. „A možná bychom měli mít dokonce větší práva než oni. Máme řadu výhod, například netrpíme psychickými nemocemi.“ A následně řekla vtip: „Proč běžel robot přes silnici? Aby utekl novinářům, kteří pokládají otázky.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast