Deskové programování Narai (aneb Scratch na stole)

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Znáte blokové programování Scratch nebo Block Editor? Nemáte se třídou k dispozici počítačovou učebnu? Přijďte si vyzkoušet "on board" programování z papírových kartiček. Žákům rozdáte sadu příkazů a fragmentů kódu, zadání napíšete na tabuli a můžou začít. Až budou mít program poskládaný, načtou jej pomocí aplikace do mobilního telefonu (čím víc mobilů ve třídě, tím lépe - každý jej ale mít rozhodně nemusí), aplikace jim jejich program otestuje, vyhodnotí a provede. Po stáhnutí aplikace do mobilu už není potřeba ani internet.

Na workshopu si projdeme seznam příkazů "programovacího jazyka" a sadu úloh. Druhá část workshopu bude věnována diskuzi a návrhu na nové klony "programovacího jazyka" zaměřené na různé věkové skupiny, zapojení se do tvorby dalších programovacích úloh, atd. Prostě projekt je stále relativně na začátku, workshop povede přímo autor projektu Filip Botai a bude zvědavý na zpětnou vazbu, další nápady na vývoj a návrhy na vaše osobní zapojení.

Celé to vzniklo jako maturitní projekt na soukromé SŠ informatiky a ekonomie DELTA  v Pardubicích a další vývoj bude pokračovat ve spolupráci s Fakultou informačních technologií ČVUT v Praze. Máte velkou příležitost se zapojit do vývoje a projekt poměrně výrazně ovlivnit.

Instrukce BYOD
ideálně svůj vlastní mobil s Androidem nebo aspoň do dvojice. Při nejhorším si vystačíme i s několika málo chytrými telefony do třídy a budeme si je půjčovat. :-)

Stupeň školy

Vzdělávací oblast