3D tisk + Arduino = (nejen) robotika zajímavě a levně

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

m-BITBEAM fretka (ferretbot)
Abstrakt

Máte pocit, že vám poslední dobou všichni výrobci nabízí nějaké ty robotické sety a stavebnice? Odrazují vás vysoké ceny? Máte zájem o roboty, konstruování, programování, ale také třeba o přírodovědná měření? Chybí vám u komerční stavebnice nějaké to čidlo či motor? Zahálí vám na škole 3D tiskárna a přemýšlíte, jak ji náležitě vytížit? Zkuste to s malou destičkou Arduino! Věřím, že až zjistíte, jak může být klasická „robotická“ problematika najednou široká, oblíbíte si Arduino stejně jako já. A čím začít? Co si třeba postavit jednoduchého robota z 3D tištěných dílků open source stavebnicového systému m-BITBEAM a využít Arduino právě k jeho „rozhýbání“?

V rámci workshopu si nejdříve krátce představíme Arduino. Hned poté si postavíme malého robota, který bude řízený pomocí Arduina. V našem malém robůtkovi zkombinujeme vedle Arduina ještě dva malé kontinuální servomotory, čidlo pro sledování čáry a k napájení využijeme malou powerbanku (s jedním LiIon článkem 18650). K sestavení bude potřeba ještě několik klasických šroubků M4 z železářství a malý imbusový klíč. Všechno propojíme několika vodiči a můžeme jít programovat. Programování může být „vizuální“ nebo klasické „textové“, je jen na vás, co si zvolíte. Jak se nám asi podaří „naučit“ našeho robota (kódové označení „fretka“) sledovat čáru? A k čemu dalšímu bychom ještě mohli „fretku“ při výuce použít? Jak se dá rozšiřovat? A na kolik že ta „věcička“ nakonec vyjde? Přijďte se podívat na náš workshop a dozvíte se víc...

Více informací najdete také na stránkách časopisu e-Mole.cz v článku 3D tisk + Arduino = (nejen) robotika zajímavě a levně.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast