3D tiskárny v síti – naše cesta od SafeQ ke Karmen cloudu

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Na konferenci Počítač ve škole pravidelně sdílíme naše zkušenosti z 3D tiskové laboratoře na gymnáziu v Poličce. I letos bychom se chtěli podělit o naše aktuální poznatky, které přinesl přechod od řešení síťového 3D tisku firmy YSoft tiskárny YSoft Be3D eDee) k zcela jiné síťové platformě – Karmen Pill + Karmen cloud od firmy Fragaria (info pro školy). Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak u nás celé 3D tiskové řešení funguje a jaké máme s provozem 3D tiskáren zkušenosti, přijďte na naši přednášku.
Protože sdílíme své zkušenosti na této konferenci již počtvrté, rádi bychom ponechali opět prostor pro diskuzi o vlastních zkušenostech účastníků přednášky. Rádi vás uvidíme a rádi se přiučíme z vašich zkušeností, nápadů a tipů!

A pro ty, kteří se s námi ještě nesetkali, krátká rekapitulace naší školní 3D tiskové cesty:
Na gymnáziu v Poličce jsme pořídili naši první 3D tiskárnu v roce 2015. Tiskárna byla ihned k dispozici všem našim pedagogům i studentům pro školní i mimoškolní projekty. Jednalo se o open source RepRap 3D tiskárnu Kossel Mini, na jejíž stavbě se podíleli také studenti a která slouží dodnes.
V roce 2016 jsme navázali spolupráci s firmou YSoft a získali další dvě 3D tiskárny be3D DeeGreen. Tím bylo umožněno začít využívat 3D tisk mnohem intenzivněji. Vzniká tak Laboratoř 3D tisku. Nově vzniklá laboratoř podněcuje založení MAKERS – „kutilského“ kroužku pro zájemce z řad studentů napříč ročníky.
S příchodem roku 2017 se spolupráce s firmou YSoft prohlubuje a vybavení naší 3D tiskové laboratoře rozšiřují další dvě 3D tiskárny, tentokrát modely eDee. eDee ovšem nebyly „jen“ běžné 3D tiskárny. Šlo o komplexní řešení, které umožňovalo využívat 3D tiskárny v síťovém prostředí školy. Uživatelé tak mohli tisknout z libovolného počítače ve školní síti i ze svého počítače doma. Tisk byl spravován serverovou aplikací SafeQ, která umožňovala komplexní správu tiskáren, uživatelů i tiskových úloh. Nebyl tak problém např. sledování nákladů na tisk, a to až na úrovni jednotlivých tiskových úloh s možností účtování poplatků za soukromý 3D tisk žákům.
Od roku 2019 jsme provozovali již celkem čtyři tiskárny eDee, dvě RepRap tiskárny (Molestock JAOS a Kossel Mini) a dvě starší DeeGreen tiskárny. V roce 2020 pořizujeme cvičnou 3D tiskárnu Průša i3 MK3S+, se kterou plánujeme 3D tiskárnu se studenty opakovaně stavět a rozebírat. Největším přínosem tohoto kroku byla možnost 3D tisku z celé škály dalších plastů (ASA, Nylon, RubberJet, ...), které jsme dosud na stávajících tiskárnách nemohli používat. V následujících letech jsme pořídili druhou i3 MK3S+ a s dosud „nesíťovými“ tiskárnami jsme otestovali zařízení pro vzdálený síťový přístup a vzdálený tisk – Karmen Pill.

Přelomovým se pro nás stává rok 2023, kdy je ukončena dlouhodobá spolupráce s firmou YSoft a naše 3D tisková laboratoř se viditelně „vyprazdňuje“. Ve funkčním stavu nám zůstávají pouze čtyři 3D tiskárny. V roce 2024 nově navazujeme spolupráci s firmou Fragaria a připojujeme naše tiskárny do Karmen cloudu, který nám vrací možnost síťového 3D tisku.

PS: Mimochodem, nechcete někdo odkoupit dvě tiskárny Be3D eDee? Na ceně se jistě domluvíme!

Stupeň školy

Vzdělávací oblast