Nová výuka informatiky se zaměřením na programování od 1. třídy ŽS až do maturity (tj. celých 11 let) - zkušenosti z Polska

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Podstawa programowa Informatyki
Abstrakt

Od roku 2017 byla v Polsku zavedena nová výuka informatiky s důrazem na algoritmiku a programování pro všechny ZŠ a SŠ. Tímto krokem (podle mých informací) se Polsko stalo první zemí světa, ve které se všichni žáci a studenti systematicky uči programovat každý rok od 1. třídy až do maturity, tj. celkem 11 let (8 tříd ZŠ + 4 třídy SŠ). Během svého 20-ti letého působení v Polsku jsem se na tomto projektu významnou měrou také podílel (hlavně pro ZŠ).

Posluchače seznámím, jakým způsobem pojali v Polsku novou výuku informatiky a speciálně výuku programování (algoritmizaci a robotiku). Ukáži jak po reformě informatiky vypadají polské účebnice informatiky již od první třídy ZŠ. Dále porovnám výsledky výuky programování v Polsku s výsledky v ČR a SR za posledních 10 let.

Vzhledem k tomu, že od příštího školního roku bude v českých ZŠ rozšířena výuka informatiy ze 2 hodin na 6 hodin, věřím že prezentované informace a zkušenosti osloví nejenom řídící pracovníky v českém školství, ale budou užitečné i všem učitelům, kteří pracují nad realzací RVP ve své škole.  

Při aplikaci RVP pro novou informatiku ve své škole, se každý učitel musí rozhodnout: „ jestli své žáky chce naučit programovat, nebo se jenom bavit programováním“ – protože to je zásadní rozdíl!

 

Stupeň školy

Vzdělávací oblast