Model ručního plicního ventilátoru

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

     Ventilátor pro umělou ventilaci plic (UVP) hraje důležitou roli při léčbě pacientů na resuscitačních stanicích ARO a KARIM (Klinika Anesteziologie, Resuscitace a Intenzivní Medicíny) pokud selhává funkce plic. V dnešní době zachraňuje životy pacientů v těžkém stavu s nemocí COVID-19.

     Model ručního ventilátoru pro umělou ventilaci plic (UVP) umožňuje studentům medicíny a zdravotnických škol lépe pochopit spojení skutečného ventilátoru s pacientem. Důležitou roli hrají grafická zobrazení průtokových Q[l/min.] a tlakových p[cmH2O] křivek v dýchacích cestách nemocného napojeného na UVP. Dle morfologie a odvozených veličin těchto grafů  si anesteziolog udělá představu v jakém stavu se nemocný nachází.

     Model obsahuje (zprava do leva) pravou a levou plíci a průdušku, snímač průtoku Q[l/min.] a tlaku p[cmH2O] plynu a ruční dýchací vak jako generátor tlaku/průtoku. Kohoutky v průduškách (oranžová barva) lze měnit obstrukci dýchacích cest. Grafické zobrazení křivek průtoku a tlaku umožňuje mini počítačítačový měřící systém ISES se svými manometry ISES (vlevo).

     Ve WorkShopu budou také vysvětleny principy funkcí snímačů tlaku a průtoku plynů. Účastnicí WorkShopu si budou moci tento model pro UVP vyzkoušet sami.

 

 

Stupeň školy

Vzdělávací oblast