Proč dospělí neumějí programovat?

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Jak je možné, že se čtyřleté dítě při programování náramně baví, zatímco spousta dospělých se s vámi bude do krve hádat, že je na školní děti programování příliš těžké? Je to stejné jako s matematikou. Nejlépe to jde těm, kterým ještě nikdo nestihl vysvětlit, že je to těžké, nudné, a že to nezvládnou. Rozumím, že většina lidí, co v devadesátkách zažila Turbo Pascal a ještě třeba bez dobrého vedení, k programování asi tíhnout nebude. Mnozí to sice překonali, ale informatika pro všechny takhle opravdu vypadat nemá.

Dneska máte k dispozici spoustu úžasných učebních nástrojů a pomůcek. Až to může vypadat, že si vlastně s dětmi jenom hrajete. Ale jako programátor a lektor vám můžu říct, že lze podobně hravě přistupovat i k „opravdovým“ programovacím jazykům. Formální jazyk je totiž pořád jenom vyjadřovací prostředek. A co v něm budete vyjadřovat, si vybíráte vy sami. Taktéž i učební pomůcky můžete vytvářet vy sami. Je na vás zařídit, aby to dětem dávalo smysl. Dětská radost je váš spojenec. Je to jednodušší než učit dospělé, o učitelích nemluvě.

Programování už dávno není jenom pro progamátory. Základy programovacích jazyků dnes využívají lidé napříč všemi obory. Ve škole můžete využít programovací jazyky na podporu úplně každého předmětu. Nemusí to být zrovna matematika, fyzika a astronomie. Můžete stejně dobře podpořit historii, geografii, jazyky nebo cokoliv dalšího až po samotnou informatiku. Chcete se bavit o tom, jak funguje obrazovka? Proč o tom dětem jenom přednášet, když si můžou jednotlivé pixely nastavovat sami. Mají pochopit, co je vektorová grafika? Vždyť je to jen programový popis obrázku! Chcete pracovat v reálném čase? Animaci můžete tvořit ve specializovaném programu, nebo ji můžete napsat ve formě jednoduchého programu. Fantazii se meze nekladou.

Pro další nápady si mě jistě odchytíte na chodbě.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast