Měření průtoku kapalin trubicí v medicíně

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

V biofyzice a medicíně se měří objemový průtok Qv [m3/s, l/min.]  kapalin trubicemi různými způsoby. V některých případech se měří rychlost proudění tekutin v [m/s]. Při znalosti průřezu trubice S [m2] se určuje objemový průtok jako součin rychlosti proudění v a průřezu trubice S :              

                                                                  Qv [m3/s, l/min.]  =  v [m/s] * S [m3]

Existuje několik způsobů:

1) Tok krve v tepnách lidského těla se měří ultrazvukovým Dopplerovským rychloměrem (Cévní Doppler). Rychlost proudící krve v tepně je pak úměrná rozdílu kmitočtů vyslaného  a přijatého ultrazvukového vlnění. Tento rozdíl se nazývá Dopplerův zdvich. 

2) Hemodynamické pulsové vlny velkých tepen lze měřit také fotoelektrickým pletysmografickým reflexním snímačem v kombinaci s Inteligentním Školním Experimentálním Systémem.

3) Proudění infuze nebo transfuze krve možno indikovat reflexním nebo transmisním optickým snímačem. Jako vysílač se používá laserová dioda emitující zelené světlo (cca 550 nm).

4) Měření minutového srdečního výdeje krve člověka lze zjistit pomocí digitálního tonometru, který změří systolický a diastolický arteriální tlak a tep. Z těchto hodnot se potom vypočítá pomocí empirického vzorce minutový srdeční výdej (u dospělého člověka bývá kolem 5litrů/min.

Některé metody si budou moci účastníci workshopu sami vyzkoušet.

 

Stupeň školy

Vzdělávací oblast