Zkušenosti s 3D tiskem na gymnáziu v Poličce

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Na gymnáziu v Poličce jsme pořídili naši první 3D tiskárnu v roce 2015. Tiskárna byla ihned k dispozici všem našim pedagogům i studentům pro školní i mimoškolní projekty. Jednalo se o open source RepRap 3D tiskárnu Kossel Mini, na jejíž stavbě se podíleli také studenti.
V roce 2016 jsme navázaji spolupráci s firmou YSoft a získali další dvě 3D tiskárny be3D DeeGreen. Tím bylo umožněno začít využívat 3D tisk mnohem intenzivněji. Vzniká tak Laboratoř 3D tisku. Nově vzniklá laboratoř podněcuje založení MAKERS – "kutilského" kroužku pro zájemce z řad studentů napříč ročníky.
S příchodem roku 2017 se spolupráce s firmou YSoft prohlubuje a vybavení naší 3D tiskové laboratoře rozšiřují další dvě 3D tiskárny, tentokrát modely eDee. eDee ovšem nejsou "jen" 3D tiskárny. Jde o jedinečné unikátní komplexní řešení, které umožňuje využívat 3D tiskárny v síťovém prostředí školy. Uživatelé tak mohou tisknout z libovolného počítače ve školní síti. Tisk je spravován serverovou aplikací SafeQ, která umožňuje komplexní správu tiskáren, uživatelů, tiskových úloh. Není tak problém např. sledování nákladů na tisk, a to až na úrovni jednotlivých tiskových úloh s možností účtování poplatků za 3D tisk.
Od roku 2019 provozujeme již celkem čtyři tiskárny eDee, dvě RepRap tiskárny a dvě starší DeeGreen tiskárny. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak u nás celé 3D tiskové řešení funguje a jaké máme s provozem 3D tiskárem zkušenosti, přijďte na naši přednášku. V rámci vymezeného času bude i dostatečný prostor k diskuzi.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast