Oficiální zahájení 17. ročníku konference Počítač ve škole

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Digitální technologie ve výuce – efektivně, účelně, zajímavě. To je hlavní motto organizátorů konference Počítač ve škole, jejíž 17. ročník začíná právě dnes, ve čtvrtek 17. 9. 2020. Setkáváme se v září a online – termín a forma, jakou by si ještě před pár měsíci nikdo z nás nedovedl představit. 

Když jsme se před rokem a půl na Zelený čtvrtek loučili, těšili jsme se na společné setkání opět za rok v týdnu před Velikonocemi. Ale jak se říká, organizátoři míní, ale osud mění. V tomto případě bylo tím prvním osudem Ministerstvo školství, které na začátku školního roku v termínu konference stanovilo konání písemných maturitních prací. A to bylo prvním znamením, že rok 2020 se zřejmě nebude odvíjet v tradičních kolejích.

Termín konání konference jsme tedy posunuli o týden dříve, aby nekolidovala s maturitami, změnili termíny rezervací (konferenční prostory, ubytování, ...) a připravovali se na jaro. Leč kde se vzal, tu se vzal, objevil se drobný dareba zvaný koronavir. Tahle potvůrka malá vzrůstem, ale velká dosahem způsobila uzavření škol, omezení konaní větších akci a rázem bylo po jarním termínu konference, jejíž program byl už téměř připravený.

Co teď? Zrušit konání 17. ročníku konference? Rozhodování organizátorů bylo rychlé a jednoznačné. Nemůžeme přece přihlášené účastníky zklamat a musíme jim připravit náhradní termín, který připadl na polovinu září. Tak jdeme na to kolečko, které už znáte – změnit termíny rezervací, aktualizovat program i seznam přihlášených, objednat a vytisknout konferenčních materiály...

A pak, první týden v září, přišlo Déjà vu. Nebylo to ale z pár sklenek vína při tradičním týdenním maratonu sestavování programu konference, byl to on, ten dareba koronavir, který se tentokrát s organizátory příliš nemazlil a objevil se jak ten modrý pramen v Kameňáku – z ničehož nic s takovou intenzitou, že to nevypadalo vůbec dobře ani s třetím letošním termínem konference. 

Ale toho bohdá nebude, aby organizátoři konference Počítač ve škole před koronavirem utíkali. Dal nám sice jen 10 dní na to, abychom kompletně připravenou prezenční akci změnili na online, ale Mirai i Zátopek byli naší inspirací aneb Když nemůžeš, tak přidej!

Užijte si tedy opět po více než roce tři dny plné inspirace, ať už živě, nebo ze záznamu. Bohaté konferenční materiály, včetně  IoT modulu Hardwario, by už měly být ve vaší poštovní schránce a vy můžete v klidu sledovat vlastní program.

A co bude (možná) příští rok? Bude nám 18! Budeme plnoletí! Dobrý důvod k tomu, abychom opustili virtuální prostředí a opět se potkali naživo :-)

Stupeň školy

Vzdělávací oblast