Kreslení, jak ho možná neznáte

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Inkscape + Molestock + KOH-I-NOOR Documet fine liner = CNC ve školní podobě :-)
Abstrakt

Slyšeli jste o CNC strojích? Víte, k čemu se používají? Jak se s těmito stroji komunikuje? A jak se vlastně „programují“? Proč o nich hovořit ve výuce na „běžné“ škole, to patří na „průmyslovku“, ne? K čemu to mým žákům bude? Jak mohu prakticky ukazovat funkci CNC stroje, když ho nemám? A co když vlastně nějaké takové zařízení máte? Nedala by se k demonstraci „CNCčka“ použít třeba 3D tiskárna? A právě touto cestou se vydáme i na našem workshopu. Máte 3D tiskárnu? Tak to jsem na dobré cestě. Nemáte 3D tiskárnu? Třeba nějakou brzy pořídíte. A když ne, nevadí, přijďte si „zakreslit“ jen tak pro radost :-).

Co nás na workshopu čeká? Ukážeme si, jak snadno si můžeme z 3D tiskárny udělat „kreslicí stroj“, který nám pomůže vstoupit do světa CNC zařízení, a to dokonce na takové úrovni, že začneme psát kód k jeho ovládání. Budeme pracovat v gkódu (gcode), ale nelekejte se, není to nic složitého... je to jako... v geometrii, kreslíte úsečky, kružnice, oblouky, jen na to jsou určité příkazy a kupodivu jsou docela jednoduché. Proč tímto způsobem nezpestřit třeba výuku geometrie na ZŠ? Ke kreslení složitějších obrázků pak použijeme volně dostupný vektorový grafický editor Inkscape. Ten totiž obsahuje sadu nástrojů, které umožňují gkód vygenerovat přímo z vektorové kresby. A když vás s žáky omrzí kreslení, můžete s těmi staršími začít velice podobným způsobem gravírovat třeba s využitím laseru nebo mechanicky pomocí malé frézy. Ale na úvod si nejdříve pojďte na našem workshopu „zakreslit“!

Kreslit budeme s naším open source delta robotem Molestock (funguje také jako 3D tiskárna). Použít ale můžete prakticky libovolnou 3D tiskárnu s přidaným držákem na tužku.

Více informací najdete také na stránkách časopisu e-Mole.cz v článku Kreslení trochu jinak.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast