GIS v praxi, GIS ve výuce (PVS16)

Prezentující/autoři

Typ příspěvku

Abstrakt

Chtěli byste svoje hodiny obohatit o výuku geografických informačních systémů (GIS), ale nevíte jak na to? Nejste si jistí, zda je výuka GIS na základních a středních školách vůbec potřeba? V této přednášce Vám ukážeme, že začít s GIS je mnohem snazší, než se na první pohled může zdát, že je to zadarmo a hlavně – že to má smysl.

První část vystoupení bude věnována ukázkám praktického využití GIS v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. Navíc si ukážeme i to, že GIS již dávno není doménou několika specializovaných odborníků, ale že se s ním setkávají lidé v celé organizaci, ať už je to komerční firma, nebo třeba krajský úřad. Žáci a studenti by proto určitě měli mít povědomí o tom, co GIS je, a že se s ním ve svém profesním životě velmi pravděpodobně potkají.

O tom, že GIS opravdu nemusí být jen složitý a funkcemi nabitý analytický nástroj se vás pokusíme přesvědčit ukázkami jednoduchých a přehledných webových aplikací, které si relativně snadno dokážou vytvořit (naklikat) i sami studenti. A důležitou informací na závěr je fakt, že profesionální a celosvětově nejrozšířenější software ArcGIS můžete díky zapojení se firmy Esri do vzdělávacích programů EU pro výuku získat zcela zdarma.

Stupeň školy

Vzdělávací oblast